Tysk tjur i Vulcanoglasyr

Nyheter!

Ny nummerserie

2015-03-02

UE-boken på nätet har nu uppdaterats med en ny nummerserie, keramik av Francis Uherova. Denna nummerserie ligger under rubriken "Studiogods, korta serier, sintergods".

Rättelser

Här kommer några rättelser och kompletteringar till boken om Upsala-Ekeby keramik som vi tycker är speciellt viktiga att förmedla. Vi uppdaterar löpande boken på nätet med nya artiklar som vi får vetskap om samt kompletteringar av mått och konstnärsuppgifter.

 

 

 

 

 

Tjuren som inte är Vicke Lindstrand

Sidan 83, bild 69 i UE-boken. Tjuren som beskrivs som ett original av Vicke Lindstrand har visat sig inte vara gjord varken vid Upsala-Ekeby eller av Vicke Lindstrand. I verkligheten är det en tjur av Kurt Tschörner och Otto Gerharz, Ruscha Keramik, Tyskland. Designad 1959 och med deras "Vulcano" glasyr.

Hur kunde det då bli så fel i UE-boken?

Det exemplar som finns avbildat i boken har av någon i efterhand signerat med Vicke Lindstrands signatur. Vi fick också verifierat att den var gjord vid Upsala-Ekeby av säkra källor. Nu i efterhand kan vi också verifiera att dessa källor inte haft helt fel utan byggt sina uppgifter på liknande föremål som Vicke Lindstrand gjort som inte väsentligt skiljer sig från denna tjur.

 

Serien Havsflora är inte designad av Anna-Lisa Thomson!

 

Denna serie är inte designad av Anna-Lisa Thomson utan en efterkonstruktion av hennes alster efter hennes död.

Serien Spectra som Anna-Lisa designade blev en stor succe på Upsala-Ekeby. Nu ville man ha en uppföljare till serien men Anna-Lisa fanns inte längre med, hur skulle man då gå till väga?

Vad man gjorde var att ta mönstret från Spectra serien och sätta på vaser ur Anna-Lisas serie Paprika samt att variera storleken på ett fat ur serien Spectra. För att skilja ut detta ur Spectra serien döpte man den till Havsflora, den har fortfarande nummer enligt Anna-Lisas nummerserie hos UE men man gick aldrig ut i sina priskuranter med att det var Anna-Lisa som designat serien.

Om vi tittar på vaserna på bilden som i grunden är modellen från serien Paprika så har ju Anna-Lisa designat formen på vasen. Dekoren har ju Anna-Lisa också designat i serien Spectra. Trots detta kan man inte säga att Anna-Lisa designat detta då det är en kombination som inte hon gjort eller godkänt.